23. juli 2011 2 kommentarer

Labyrinter af is

Skrevet af Christian Johnsen (via mail)

Den 21. juli stævner vi endelig ud fra nyhavn og sejler mod nordvest. Turen ud foregår gennem en labyrint af isflager, hvor vi først efter noget tid finder vej ud på åbent vand. Turen denne første dag er kort - det er meningen. Vi mærker det næsten spejlblanke, glasklare og iskolde vand og de tungt lastede kajakkers tyngde før vi tager hul på de lange dagsture.

Efter 12 km søger vi igen gennem isflagerne mod vores lejrplads. Omkring 100 m fra land må vi vende om - islabyrinten ender blindt. Selvom vi er trætte og godt sultne må vi vende om og finde en anden vej ind. Simon har, efter at have sejlet kajakken op på isen, fået det store overblik og vi finder ind til bredden. Den første solbeskinnede nat i teltene er en realitet.

På dag 2 sætter vi retning mod vores første maddepot, der ligger i en fangsthytte ved navn Kap Petersen. Efter 22 kilometers sejlads, der byder på et par sæler, der soler sig på en isflage, når vi vores mål. Hytten er en helt traditionel fangsthytte, der består af et lavt depotrum og et rum med en olieovn og to senge. 

Det går hurtigt op for os at nogen har været her før os. Døren til hytten er smadret og uden for ligger emballager, madrester og skelettet af en polarræv spredt for alle vinde. Hytten stinker af urin og er et farligt rod. Der har været en isbjørn på spil.

Ekspeditionens mad ligger i en forseglet plastkasse og er heldigvis uskadt. Vi ånder lettet op og rydder op i hytten efter vi har slået lejr. Og selvom sporene tydeligt antyder, at det er længe siden bjørnen har været forbi, får vi denne nat sat vores intermistiske isbjørnealarm op.

Vi sidder i skrivende stund og nyder den arktiske midnatssol og en bøtte matadormix efter maden. Og lige nu sender vi en tanke til Per Bang, der skulle have været med og egentlig er ophavsmand til turen, men som i sidste øjeblik måtte melde afbud.

Foto1

Bruno og Christian beundrer bjørnens værk.

Foto2

 

 

 

 

 

Sejlads i høj sol og drivis.

 

Af Benny Andersen · 24. juli 2011 19:07

Hej! Så linket til jeres hjemmeside/blog i Jyllandsposten. Som gammel grønlandsveteran (KapTobin/Scoresbysund 1956/61 og deltager i Danmarksexpeditionens Fodspor 2006) fangede det naturligvis straks min interesse. Glæder mig til at følge jeres tur i ord og billeder. Især fordi vi med Aleksey Maryshev i 2006 sejlede næsten samme tur. Mestersvig - Ellaø - Moskusoksefjorden og Myggbukta. Rigtig god tur ønskes I fra Benny

Af Benny Andersen · 24. juli 2011 19:07

Af Benny Andersen · 24. juli 2011 19:07 Hej! Saa linket til jeres hjemmeside/blog i Jyllandsposten. Som gammel groenlandsveteran (KapTobin/Scoresbysund 1956/61 og deltager paa I Danmarksexpeditionens Fodspor 2006) fangede det naturligvis straks min interesse. Glaeder mig til at foelge jeres tur i ord og billeder. Isaer fordi vi med Aleksey Maryshev i 2006 sejlede naesten samme tur. Mestersvig - EllaOe - Moskusoksefjorden og Myggbukta. Rigtig god tur oenskes I fra Benny

Book foredrag

Hvis du er interesseret i at få medlemmer af ekspeditionen ud i din virksomhed eller forening og fortælle om turen, er du velkommen til at kontakte os. Et foredrag varer 2 timer og omhandler emner som planlægning, afvikling, ekspeditionspsykologi og meget mere...

Book foredrag her

Se ruten

Se kortet med koordinater, overnatninger og ruten fuldt indtegnet.

Klik og se ruten