16. august 2011 3 kommentarer

Brunos bukser flyver

Skrevet af Christian Johnsen og øvrige ekspeditionsdeltagere (via mail)

... Men ikke fordi han lyver. Grunden til de flyvende bukser hedder Sofia Sund, og Sofia er ikke så lidt af en led harpe. De to et halvt døgn, det tager os at sejle fra Kap Humboldt gennem sundet og ind i Kong Oskars Fjord, er nogle de fysisk hårdeste og vejrmæssigt mest udfordrende vi endnu har oplevet.

Om aftenen på den 10. august runder vi Kap Humboldt og sejler ind i Sofia Sund. Det er vores 22. dag på vandet og vi har markeret vores østligste punkt helt ude i Foster Bugt. Vi har medvind og når et godt stykke ind i dette ikke særligt spændende sund, før vi finder et nogenlunde egnet sted at slå lejr for natten. Stedet er en vindblæst grusbunke ved siden af et udtørret delta, hvor vi kan slå teltene op på den porøse og beskidte strand. Sandet på stranden består af indtørret sediment og er hård som beton, men samtidig så løs, at den er komplet uegnet til teltpløkker. Vi sikrer teltene med drivtømmer og store sten i stedet og håber, at vinden lægger sig i løbet af natten.

Det er blevet sent og bjergene på begge sider af Sofia Sund fungerer som en tragt for den isnende kolde vind ude fra Foster Bugt, så det bliver til en hurtig aftensmad og direkte i de varme soveposer. Planen er at få sovet igennem og først gå på vandet sidst på formiddagen. Vi lægger os til at sove og drømmer om arktiske højtryk og smukt solskinsvejr.

Sofia vil det anderledes. Ud på natten vender vinden og blæser nu kraftigt hele vejen ud gennem sundet inde fra Kong Oskars Fjord. Simon og Bruno opdager vindskiftet ud på morgenen da de åbner øjnene og misser op mod den skarpe morgensol. Teltet er blæst omkuld. De får det hurtigt rejst igen og sikret med ekstra store sten, da Bruno kommer i tanke om sine robukser. Han har aftenen i forvejen hængt dem på en pagaj, så de kunne tørre, men bukserne er der ikke længere.

Simon spotter dem et par hundrede meter ude i sundet. De er på vej ud i Foster Bugt godt hjulpet på vej af en 10-12 sekundmeter kraftig blæst. Bruno skal normalt bruge lidt tid til at vågne om morgenen, men han kommer i sin tørdragt i brandmandsfart. Sekunder senere kæmper han sig ud i sundet i sin kajak og får halet sine bukser indenbords. De er nemme at nå frem til, men turen tilbage i den stærke vind er temmeligt hård. Der bliver dog grinet en del, da han endelig når land med sine bukser. 

Vinden er så stærk, at vi beslutter os til at afvente situationen. Vi får læst, sovet og kedet os bravt i denne trøstesløse grusbunke i ikke mindre end 36 timer før vinden, klokken fire om morgenen, lægger sig. Vi får hurtigt pakket sammen og er på vandet klokken seks. Vi krydser over til sydsiden af sundet og stævner mod Kong Oskars Fjord. Sofia har imidlertid meget mere i godteposen og det begynder at blæse op igen efter kun kort tid på vandet. De næste 25 km ror vi med ca 10 sekundmeter vind direkte mod os. Ved middagstid er vi godt trætte og finder et sted med læ, hvor vi kan spise og sove et par timer. Da vi vågner har vinden lagt sig lidt og vi kommer hurtigt i kajakkerne og får sejlet 20 km mere. Vi er nu næsten ude af Sofia Sund og begynder at være godt møre efter en lang dag i modvind og modbølger. Vinden lægger sig pludseligt og vi nyder en kort stund den ubesværede sejlads.

Men Sofia har en sidste voldsom trumf i ærmet. Et kig bagud over skulderen afslører at sundet pludselig har lukket sig sammen. En mur af mørke skyer kommer buldrende mod os med ekprestogsfart. Som et hammerslag bliver vi ramt bagfra af meget kraftig vind - ganske ulig noget andet vi har oplevet på turen. Vi tager ingen chancer og stikker mod land med det samme. Det tager ca. 5 minutter for vinden at accelerere fra nul til 12 sekundmeter og krappe vindbølger rejser sig med skræmmende hastighed. Vi sejler med vinden i ryggen meget hurtigt langs en stejl skrænt, hvor vi ikke kan lande. Efter 20 minutter begynder de iskolde bølger at vokse til godt en meter og vinden hyler som besat. Fra at være smukt og klart stille vejr, befinder vi os på kun 20 minutter i en hylende storm. Vi når frem til en smal strand, hvor vi kan lande kajakkerne og med en kraftanstrengelse få dem slæbt op ad en skrænt og sikret. Vi har gjort det helt rigtige ved at søge land med det samme. Sofia Sund hyler af raseri og store brækkende bølger kaster sig i afmagt mod klipperne. Vi tipper vinden til at blæse omkring de 16 sekundmeter.

Vi står trygt og sikkert på land og betragter uvejret. Lettere chokerede over, hvor hurtigt situationen ændrede sig, kan vi være glade for at vores erfaring hjalp os til at træffe de rigtige beslutninger, så vi på intet tidspunkt var i fare. Efter et frysende koldt tøjskifte finder vi en ujævn lejrplads og slår vores telte op. Med vinden hylende om ørene på os, får vi lavet mad og ryger direkte i poserne. Alle er godt brugte efter 45 km i modvind og respektindgydende vejr.

Den følgende dag er alt forandret. Vi ligger på kanten af Sofia Sund og Kong Oskars Fjord i smuk solskin. Vandet er blikstille og kun små sporadiske isstykker fra ituslåede isbjerge bærer vidne om gårsdagens uvejr - vi gør klar til endnu en spændende og udfordrende dag i kajakkerne.

I skrivende stund er vi på dag 25 og har sejlet knap 600 km. Vi er nået et godt stykke ned i Kong Oskars Fjord mod den sidste del af vores rute. Vi har sejlet nogle dage i modvind, og det sætter sine spor, men pagajerne er stadig højt løftede og vi er ved godt mod.

Foto 18

Simon tager en velfortjent middagslur på stranden i Sofia Sund efter en formiddag med stærk modvind. Forude har hun meget mere i godteposen.

 

Af steen hessellund · 16. august 2011 11:08

Hej Bruno Den som ingen bukser har, han maa gaa med rumpen bar - - Med de kolde vinde I har deroppe forstaar jeg godt at du styrtede i kajakken for at redde "hylerne". Uden dem ville der nok ikke vaere meget manddom tilbage at prale med. Med den beslutsomhed og dømmekraft I udviser er jeg helt rolig ved jeres færden. God vind Spejderhilsen Steen Hesellund

Af steen hessellund · 16. august 2011 11:08

Hej Bruno Den som ingen bukser har, han maa gaa med rumpen bar - - Med de kolde vinde I har deroppe forstaar jeg godt at du styrtede i kajakken for at redde "hylerne". Uden dem ville der nok ikke vaere meget manddom tilbage at prale med. Med den beslutsomhed og doemmekraft I udviser er jeg helt rolig ved jeres faerden. God vind Spejderhilsen Steen Hessellund

Af henning bruun · 17. august 2011 08:08

Hej Søren og de andre deltager. Hvor lyder det fantastisk, det I har gang i. Det er så livsbekræftende af læse jeres historier. I inspirerer alle til at få noget ud af livet, og sætte et aftryk her på jorden imems man er her. Pas nu fortsat godt på hinanden, prioterer fortsat sikkerheden og nyd jeres oplevelse. Varme hilsner Henning Bruun

Book foredrag

Hvis du er interesseret i at få medlemmer af ekspeditionen ud i din virksomhed eller forening og fortælle om turen, er du velkommen til at kontakte os. Et foredrag varer 2 timer og omhandler emner som planlægning, afvikling, ekspeditionspsykologi og meget mere...

Book foredrag her

Se ruten

Se kortet med koordinater, overnatninger og ruten fuldt indtegnet.

Klik og se ruten